• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Η ιστορία του σχολείου

Το Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας Β΄ λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της κοινότητας, απέναντι από τον Ναό των Αγίων Πάντων και πολύ κοντά στην κατεχόμενη περιοχή της Δερύνειας.

Το κτίριο αρχικά ήταν διώροφο. Διέθετε τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Οικιακής Οικονομίας και το γραφείο του διευθυντή στο ισόγειο. Οι τρεις αίθουσες διδασκαλίας ενώνονταν με διπλά ξύλινα φορητά διαφράγματα, τα οποία μετακινούνταν για τους εορτασμούς μεγάλων σχολικών εκδηλώσεων. Το υπερυψωμένο γραφείο του διευθυντή ήταν κατάλληλο για σκηνή. Στον πρώτο όροφο ήταν χτισμένες άλλες τρεις αίθουσες διδασκαλίας και μια μικρή αποθήκη. Υπήρχε και υπόγειο, όπου βρίσκονταν οι τουαλέτες και δύο αποθήκες.

Παρόλες τις ελλείψεις, ο ενθουσιασμός και το μεράκι για την έναρξη της πρώτης σχολικής χρονιάς ήταν μεγάλος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο κι από τους μαθητές. Φοίτησαν 204 μαθητές και μαθήτριες, στα έξι τμήματα Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης.

Τον  Σεπτέμβρη του 1974 το σχολείο διέκοψε τη λειτουργία του και προσέφερε τις υπηρεσίες του ως στρατόπεδο. Οι μαθητές του φιλοξενήθηκαν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας Α΄, ακολουθώντας το πρόγραμμα πρωινής και απογευματινής φοίτησης. Επέστρεψαν ξανά στο σχολείο τους τον Νοέμβρη του 1976.

Το σχολείο πρωτοστάτησε στην καλλιέργεια του «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι» και δεχόταν καθημερινά επισκέψεις πολλών επίσημων πολιτικών προσώπων από την Κύπρο και το εξωτερικό, απλών ανθρώπων και χιλιάδων μαθητών όλων των βαθμίδων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ως πρεσβευτές του κυπριακού προβλήματος, έδιναν πληροφορίες για τη νέα κατάσταση και γενικά συνέβαλαν στη διεθνοποίησή του.

Στα πλαίσια της διδυμοποίησης της Δερύνειας με τον Δήμο Καλυθιών Ρόδου, μαθητές του σχολείου, με συνοδεία εκπαιδευτικών και γονιών, πραγματοποίησαν επίσκεψη στις Καλυθιές, ενώ την επόμενη χρονιά ανταπέδωσαν τη φιλοξενία στη Δερύνεια. Το πρόγραμμα ανταλλαγής επισκέψεων συνεχίστηκε για τρεις συνεχείς χρονιές με άριστα αποτελέσματα.

Οι ανάγκες για αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου οδήγησαν στην επέκτασή του στη δυτική πλευρά. Μεταξύ του 2003 και του 2005 προστέθηκαν στο κτίριο το γραφείο των δασκάλων, η αίθουσα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, το ιατρείο και το κυλικείο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου, κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων λειτουργίας του σχολείου, ώστε να καταστεί ένα πραγματικό στολίδι για την κοινότητα. Με τη συνεργασία του Tμήματος Δασών φυτεύτηκαν ενδημικά φυτά, δασικά, αρωματικά και διάφορα άλλα καλλωπιστικά είδη.

Το καλοκαίρι του 2009 προστέθηκαν τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας πάνω από τις αίθουσες της δυτικής πτέρυγας, καθώς και μια αίθουσα Ειδικής Εκπαίδευσης στο ισόγειο, νότια του κυλικείου. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2009, κατεδαφίστηκε το παλαιότερο μέρος του κτιρίου και άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου κτιρίου. Τη σχολική χρονιά 2010 – 2011 το σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά με τη σημερινή του μορφή.

 

Πηγή: Λέυκωμα Αποφοίτων 1970 - 2010 "40 Χρόνια Θύμησες..."